Najlepsze miody dla zdrowia

Słodki, delikatny, a do tego bardzo zdrowy – miód, bo o nim mowa, cieszy się ogromną popularnością wśród osób w każdym wieku. Możemy spożywać go solo, lecz stanowi również ciekawy dodatek do herbaty czy deserów. Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów miodów, dlatego często pojawia się pytanie, które z nich warto wybierać?

Dlaczego warto jeść miód?

Regularne spożywanie miodu przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi. Przede wszystkim pomaga wzmacniać odporność, co jest bardzo istotne zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Najlepsze miody zawierają cenne składniki, które mają właściwości antybiotyczne. W praktyce oznacza to, że wspiera on leczenie przeziębienia, grypy czy stanów zapalnych. Miód pomaga radzić sobie z bólem gardła, a także gorączką, działając napotnie. Miód wielokwiatowy może wspomagać walkę z alergiami sezonowymi, zwłaszcza w kontekście kataru siennego. Co ciekawe, niektóre gatunki miodu bywają pomocne w zatruciach pokarmowych czy przy różnych schorzeniach układu trawiennego. Warto spożywać je zamiast ziółek – wystarczy niewielka ilość, aby poczuć ulgę.

Jak spożywać miód, aby zachował on wszelkie właściwości?

Zdecydowana większość z nas dodaje miód do gorącej herbaty, zastępując nim cukier. Niemniej jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie, gdyż miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości prozdrowotne. Powinniśmy więc spożywać miód w temperaturze pokojowej, a jeśli chcemy dodawać go do napojów, to zadbajmy o to, aby ciecz nie miała więcej, niż 40 stopni. W praktyce dodaje miód jedynie do przestudzonej herbaty lub wody. Tak sporządzony napój, najlepiej z dodatkiem cytryny, stanowi doskonałą kurację w przeziębieniu czy grypie. Popularne jest również dodawanie miodu do różnego rodzaju wypieków, jednak warto mieć na uwadze, że w trakcie procesu pieczenia miód zostanie podgrzany do wysokiej temperatury i straci większość cennych właściwości. Dlatego też, w miarę możliwości, starajmy się spożywać go na zimno. Idealnie łączy się z pieczywem, musli bądź jogurtem.

Jakie gatunki miodu warto wybierać dla siebie i swoich bliskich?

Na sklepowych półkach nie brakuje wielu rodzajów miodu, jednak często nie wiemy, po jaki właściwie sięgnąć? Największą popularnością cieszy się miód lipowy, głównie ze względu na swój słodki smak. Ten rodzaj miodu idealnie sprawdzi się w przeziębieniu czy grypie. Wielu z nas sięga również po miód wielokwiatowy, który charakteryzuje się słodkim smakiem, a także właściwościami przeciwalergicznymi. Dobrym i bardzo zdrowym wyborem będzie też miód gryczany, jednak musimy wziąć pod uwagę, że ma on charakterystyczny, ziołowy posmak. Dlatego też nie każdy jest jego fanem, choć nie ulega wątpliwości, że warto mieć w domu przynajmniej niewielkich rozmiarów słoiczek, na wypadek przeziębienia czy problemów trawiennych. Spróbujmy także miodu z pyłkiem i propolisem. Specjaliści radzą, aby spożywać go przez cały rok, gdyż pomaga budować naturalne procesy odpornościowe. Miód z pyłkiem i propolisem będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla dzieci, które cenią sobie jego słodki smak, a z drugiej strony są narażone na działanie różnego rodzaju chorobotwórczych patogenów.

Spróbuj miodu z dodatkami

Coraz częściej do miodu wielokwiatowego dodaje się różnego rodzaju składniki, które nie tylko poprawiają jego smak, lecz również wpływają na jego właściwości lecznicze. Warto więc spróbować pysznych miodów z ciekawymi dodatkami, takimi jak maliny, porzeczki czy mięta. Miód z dodatkiem malin doskonale sprawdza się w przeziębieniu, zwłaszcza jeśli towarzyszy nam gorączka. Działa napotnie, a dodatkowo pomaga regenerować organizm. Tymczasem miód z porzeczkami powinniśmy wybierać, jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności. Podobnie jest w przypadku miodu z żurawiną, który dodatkowo sprawdzi się w zapaleniu pęcherza i dróg moczowych. Miód z mięta powinniśmy natomiast stosować w przypadku zatruć pokarmowych czy innego rodzaju problemów trawiennych.

Na co warto zwrócić uwagę kupując miód?

Nie ulega wątpliwości, że warto mieć w domu kilka rodzajów miodu, które możemy spożywać naprzemiennie. Niemniej jednak, kupując konkretny produkt, zwróćmy uwagę na kilka ważnych kwestii. Otóż dobrej jakości miód nie zawiera żadnych sztucznych substancji czy wzmacniaczy smaku. Najlepiej kupować słoiczki nie w sklepach spożywczych, a w pasiekach. Jeśli nie mamy dostępu bezpośrednio do nich, to możemy skorzystać z oferty sklepów internetowych. Najwartościowsze są miody ze zbiorów, które miały miejsce w danym roku – sprawdźmy tę informację, sięgając po konkretny produkt. Wybierając najlepsze miody z dodatkami, sprawdźmy, czy są one pochodzenia naturalnego. Sztuczne, chemiczne dodatki dodają smaku, jednak nie mają żadnych właściwości odżywczych. Zwróćmy też uwagę na cenę miodu – ta nie musi być bardzo wysoka, jednak najtańsze miody zwykle zawierają wzmacniacze smaku czy inne, szkodliwe dodatki. Unikajmy miodu sztucznego, który w rzeczywistości jest cukrem w zmienionej postaci. Nie ma on nic wspólnego z prawdziwym, naturalnym i zdrowym miodem.