Lato bez biegunki – jak zadbać o nasz układ pokarmowy?

Lato to pora roku na którą większość z nas czeka i którą lubimy. Niestety jednak, wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się różnych bakterii i drobnoustrojów, które mogą łatwo popsuć nasz dobry humor, powodując różne dolegliwości ze strony żołądka i układu pokarmowego. O ile niektóre z tych objawów nie są groźne i możemy sami sobie z nimi poradzić, o tyle w innych przypadkach taki stan może być dla nas bardzo groźny. Co zatem zrobić, by zminimalizować ryzyko jego wystąpienia?

 

1. Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody

2. Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach

3. Zastosuj lekką, dobrze zbilansowaną dietę

4. W razie zatrucia skonsultuj się z lekarzem

 

Pamiętaj o odpowiedniej ilości wody

Im większa temperatura za oknem, tym bardziej powinniśmy pamiętać o piciu wody. Najlepiej wybierać oczywiście tę niegazowaną, w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną – bardzo zimna może przyprawić nas o ból zębów lub gardła. Ponieważ w lato znacznie się pocimy, tracimy też substancje mineralne, które utrzymują nasz organizm w stanie równowagi. Właśnie z tego względu pierwszą rzeczą, o jakiej musimy pamiętać by o siebie zadbać jest wypijanie co najmniej 1,5 do 2 litrów wody dziennie, zależnie od naszej płci, wagi i zapotrzebowania. Jeżeli dodatkowo cierpimy na problemy z żołądkiem warto pamiętać, że biegunka odwadnia nasz organizm jeszcze bardziej, dlatego tak ważnym jest pamiętanie o napojach.

 

Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach

Wysokie temperatury sprzyjają psuciu się żywności, a nieświeża żywność to pierwszy krok do zatrucia. Dlatego dbajmy o to, by nasze produkty były przechowywane w odpowiednich warunkach. Jeżeli nie możemy szybko przemieścić się ze sklepu do domu, a chcemy kupić wrażliwą na temperaturę żywność, jak na przykład mięso, lody czy mrożonki, warto rozważyć skorzystanie z marketu online z dostawą pod same drzwi. Pamiętajmy również, że raz rozmrożonych produktów absolutnie nie wolno mrozić ponownie, ponieważ sprzyja to rozwijaniu się skupisk bakterii, które mogą przyprawić nas o problemy z układem pokarmowym.

 

Zastosuj lekką, dobrze zbilansowaną dietę

Upał i skwar nie sprzyjają diecie tłustej i ubogiej w witaminy. Im gorzej jemy, tym większą mamy szansę na pojawienie się problemów żołądkowych w najbliższej przyszłości. Najlepszym sposobem na przetrwanie szczególnie gorących letnich dni jest spożywanie niewielkich porcji, jednak możliwie często. Ponieważ ten okres w roku sprzyja ogromnemu wyborowi produktów sezonowych, warto włączyć do jadłospisu świeże warzywa i owoce, których w innych porach roku nie możemy dostać. Na czas upałów warto przestawić się na żywność pełnoziarnistą, lekką, o mniejszej zawartości tłuszczu – stosując taką taktykę będzie nam łatwiej uniknąć przeciążenia układu pokarmowego, a co za tym idzie zminimalizujemy ryzyko wystąpienia różnych nieprzyjemnych stanów.

 

W razie zatrucia skonsultuj się z lekarzem

Chociaż przed większością sytuacji możemy się samodzielnie uchronić, to warto jednak pamiętać że problemy żołądkowe w postaci biegunki czy wymiotów nie mogą być lekceważone. Jeżeli zatruliśmy się jakimś pokarmem lub mamy inne nieprzyjemne i dłużej utrzymujące się objawy, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Dzieje się tak ponieważ biegunka może być wywołana o wiele poważniejszą przyczyną, niż typowe zjedzenie czegoś nieświeżego, a nie zadbana może doprowadzić nas do bardzo poważnego i czasem wręcz zagrażającego życiu stanu. Dlatego jeżeli nie jesteśmy pewni co nam jest, a poprawa nie następuje po ogólnodostępnych aptecznych środkach, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza.