Co jeść, żeby schudnąć?

 

W odchudzaniu ważną rolę odgrywa dieta. To właśnie spożycie mniejszej ilości kalorii zmusza nasz organizm do spalania tkanki tłuszczowej. 

Na diecie możemy jest tak naprawdę wszystko, a najważniejsza jest kaloryczność. 

Oczywiście ciężko będzie nam się najeść słodyczami lub tłustymi potrawami, żeby nie przekroczyć limitu kalorii.



Co jeść, żeby schudnąć?


Będąc na diecie odchudzającej najlepiej ograniczyć słodycze, słodkie napoje i tłuste przekąski, a także fast-foody. 

Zawierają one sporo kcal w małej porcji. Na diecie odchudzającej mamy określoną ilość kalorii, którą możemy spożyć. 

Dlatego zamiast niezdrowych produktów, lepiej wybrać warzywa i owoce, które zawierają mniej kalorii w stu gramach. Dzięki temu możemy zjeść ich więcej w ciągu dnia. 

Owoce co prawda zawierają cukier w swoim składzie, jednak oprócz tego dostarczają wiele witamin i minerałów. 

Dodatkowo w owocach jest błonnik, który spowalnia proces wchłaniania cukru. Błonnik możemy dostarczyć również spożywając siemię lniane. 

Wystarczy łyżkę lub dwie nasion lnu zalać ciepłą wodą. Po około 20 minutach zrobi się kleik, który pijemy. 

Tak przygotowane siemię lniane dostarcza nam sporą ilość błonnika i poprawia perystaltykę jelit. Siemię najlepiej spożyć przed posiłkiem, a dzięki temu zwiększy się uczucie sytości po zjedzeniu.

 

Jak powinna wyglądać dieta odchudzająca?


Dieta odchudzająca powinna być przede wszystkim urozmaicona. W każdym posiłku powinny znaleźć się źródła białka, tłuszczu i węglowodanów. 

Białka dostarczą nam mięso, drób, ryby, owoce morza, orzechy, mleko, przetwory mleczne i jaja. Białko zwiększa uczucie sytości. 

Produkty mleczne takie jak kefiry czy jogurty naturalne zawierają bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na proces trawienia. 

Źródła zdrowych tłuszczy na diecie to olej kokosowy, oliwa z oliwek, awokado, orzechy i tłuste ryby morskie. 

Na diecie lepiej sięgnąć po węglowodany złożone, które znajdziemy w pełnoziarnistych produktach, warzywach, ryżu i kaszy. 

W czasie odchudzania ważna rolę odgrywa woda. To właśnie dzięki niej zmniejsza się uczucie głodu, dzięki czemu nie będziemy podjadać między posiłkami. 

Z samego rana możemy wypić szklankę wody ze świeżo wyciskanym sokiem cytryny. W ten sposób pobudzimy metabolizm, co przyspieszy odchudzanie.

Ziołowe herbatki mogą być pomocne w odchudzaniu. 

W sklepach znajdziemy gotowe mieszanki, które przyspieszają proces spalania tłuszczu i zmniejszają uczucie głodu. Również zielona herbata może w małym stopniu przyspieszyć odchudzanie. 

Kofeina zawarta w kawie podkręca metabolizm, co wpływa na szybsze odchudzanie. Jednak kawa powinna być bez cukru. 

Wypicie kawy około 30 minut przed treningiem doda nam siły w czasie wykonywania ćwiczeń. 

Przyprawy również mają wpływ na proces spalania tkanki tłuszczowej. Tutaj sprawdzą się ostre przyprawy takie jak pieprz cayenne i chilli. Ostre przyprawy powodują wzrost temperatury ciała, co ułatwia pozbywanie się nadmiaru tłuszczu z organizmu. 

Dodatkowo podkręcają one metabolizm. To samo dotyczy również cynamonu, który możemy dodać również od kawy. 

Kiszona kapusta i ogórki mogą również pomóc nam w odchudzaniu. 

Zawierają one między innymi bakterie kwasu mlekowego, które przyspieszają trawienie, a także pozytywnie wpływają na stan naszych jelit.