Cukrzyca – leczenie, profilaktyka i wszystko co powinieneś wiedzieć

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną o charakterze przewlekłym, która polega na stałym podwyższeniu poziomu glukozy we krwi. Występuje w dwóch głównych odmianach – typu 1 i typu 2, mających nieco inny przebieg. W pierwszej z nich występuje upośledzenie zdolności trzustki do wydzielania insuliny, a w drugiej produkowana ilość insuliny jest niewystarczająca z uwagi na rosnącą insulinooporność tkanek. U zdrowego człowieka glikemia na czczo wynosi ok. 70-99 mg/dl, a wszystkie wartości spoza tego zakresu świadczą zwykle o cukrzycy oraz prowadzą do wielu problemów zdrowotnych.

Przyczyny cukrzycy typu 1

Cukrzyca typu 1 spowodowana jest utratą tzw. wysepek trzustkowych, co zwykle stanowi następstwo zaburzeń pracy układu odpornościowego. Organizm produkuje przeciwciała, które atakują fragmenty trzustki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. W rezultacie ilość tego hormonu jest niewystarczająca, aby skutecznie wyrównywać nadmiar glukozy we krwi. Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną i zwykle pojawia się u dzieci, a także daje dość wyraźne objawy. Rozwój tego schorzenia następuje w stosunkowo szybkim tempie, w ciągu zaledwie kilku tygodniu lub miesięcy. Nawet co dziesiąty diabetyk zmaga się z cukrzycą typu 1, jedna przyczyny autoagresywnego zachowania organizmu wciąż nie są do końca znane. Najprawdopodobniej powodem są specyficzne predyspozycje genetyczne, a także niektóre zakażenia.

Przyczyny cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 najczęściej stanowi konsekwencję niewłaściwego stylu życia lub określonych czynników środowiskowych, jednak może się rozwinąć także na skutek współwystępowania innych schorzeń. Przyczyną bezpośrednią jest zazwyczaj otyłość, uznawaną za część tzw. zespołu metabolicznego. U osób z dużą nadwagą, tkanki organizmu stają się coraz mniej wrażliwe na działanie insuliny. Z czasem glukoza przestaje być wychwytywana przez tkanki i pozostaje we krwi, co prowadzi do wzrostu jej stężenia. Cukrzycy typu 2 sprzyja też brak aktywności fizycznej, stosowanie niektórych leków oraz współwystępowanie innych schorzeń – np. zaburzeń hormonalnych czy chorób trzustki.

Profilaktyka cukrzycy

Aby uchronić się przed cukrzycą, należy przede wszystkim zadbać o odpowiednią dietę. Z jadłospisu powinno się wyeliminować żywność wysoko przetworzoną, słodycze oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które zawierają dużą ilość cukrów prostych. Jednym z czynników zwiększających ryzyko cukrzycy jest właśnie nieodpowiednia dieta, oparta na daniach typu fast-food, słodzonych napojach oraz zbyt częstym przyjmowaniu posiłków. W działaniach profilaktycznych równie istotna pozostaje aktywność fizyczna, która powinna być regularna. Wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut ruchu tygodniowo, aby skutecznie obniżyć ryzyko także wielu innych schorzeń. W przypadku osób z mocno niestabilnym poziomem cukru we krwi, zalecane jest przyjmowanie preparatów normalizujących. Do środków wspierających czynność trzustki należy Sugarept, który reguluje produkcję insuliny w organizmie. Specyfik opisany na stronie poprawia tolerancję glukozy o nawet kilkadziesiąt procent, dzięki czemu pozwala na wyjście ze stanu przedcukrzycowego. Sugarept obniża poposiłkową hiperglikemię, a także zapobiega jej napadom.

Diagnostyka i leczenie cukrzycy

W przypadku pojawienia się objawów świadczących o cukrzycy, warto jak najszybciej skorzystać z pomocy lekarza pierwszego kontaktu. W ten sposób uzyskać można skierowanie na badanie stężenia glukozy we krwi, które stanowią podstawę diagnostyki. W razie konieczności przeprowadza się również badania dodatkowe, m.in. na stężenie glukozy w moczu oraz ilość ciał ketonowych we krwi. Pacjenci ze stwierdzoną cukrzycą typu 1 muszą przyjmować insulinę. W przypadku osób z cukrzycą typu 2, pierwszym działaniem jest przede wszystkim zmiana trybu życia. Jeżeli modyfikacja diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, przepisywane są specjalne leki podawane doustnie. W postaci zaawansowanej cukrzycy typu 2, pacjentowi podawać można również insulinę.